Dlaczego święcimy pokarmy?

Od niepamiętnych czasów w naszych rodzinach przyjął się zwyczaj święcenia (błogosławienia) pokarmów w Wielką Sobotę na stół wielkanocny. Lecz skąd ów zwyczaj się wziął i w jakim celu właśnie w tym dniu udajemy się do kościoła z wielkanocnym koszyczkiem?

Obrzęd błogosławieństwa pokarmów sięga VIII wieku, lecz w Polsce pojawił się dopiero w XIV. Początkowo święcono wszystko to, co miało pojawić się na wielkanocnym stole. Z powodu licznych potraw księża chodzili od domu do domu i błogosławili pokarmy w dworach szlacheckich i u bogatych chłopów.

Z czasem zwyczaj ten przeniesiono do kościoła. Dziś wkładamy do koszyczka przede wszystkim pieczywo, mięso, jajka, pieprz, sól oraz baranka. Każde z nich ma swoją symbolikę.

Przypominamy, że dziś poświęcenie pokarmów w naszym kościele od godziny 7 do 13 co pół godziny. Zachęcamy również do adoracji Najświętszego Sakramentu w Grobie Pańskim.

A oto symbolika tego co mamy w koszyczkach wielkanocnych:

Chleb – pierwszy i podstawowy pokarm mający zapewnić życie, symbolizuje Ciało Chrystusa

Mięso – symbol baranka spożywanego przez Izraelitów podczas Paschy

Jajka – znak nowego życia

Sól i pieprz – symbol gorzkich ziół i ochrony od zepsucia

Baranek – znak łagodności i pokory, z czerwoną chorągwią ukazuje Chrystusa Zmartwychwstałego